Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Autóval Thassos-ra 2011 jan. 14 10:07 #6748

Ja és nem Veled vitatkozom, Ági!
Csak azért írom részletesen, mert a külföldre utazó magyar honfitársaink között vannak bőségesen, akik idegenkednek a kártya használatától, és ennek fórumokon hangot is adnak. Én viszont ellenvéleményen vagyok.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Autóval Thassos-ra 2011 jan. 14 09:54 #6747

................................. de ne használjuk külföldön benzinkutaknál. Hanem mindig ott váltsunk készpénzről. ..............................

Na ez az, amit végképp nem értek. Furcsa. Nem értem, mitől akart óvni ezzel kapcsolatban. Valami téveszme vagy rémhír keringhet? Hiszen mi semmiféle problémáról nem tudunk ezzel kapcsolatban. A nagy benzinkutaknál ott van a pénztárgép mellett a bankkártyás ketyere, még az sincs, hogy hátraviszik, ahol nem látod és lemásolják...
Tudomásul veszem és tiszteletben tartom, hogy sokan nem szimpatizálnak a kártyahasználattal. Ne használják, nem kötelező, mindenki úgy old meg mindent, ahogy akar és ahogy lehet. Csak az ellen tiltakozom, hogy rossz hírét keltsék a bankkártya használatának, mert nincsen benne semmi negatív.

Itthon több mint tíz éve terelték be a népet a bankokba. Megszüntették azt, hogy borítékban, készpénzben adják a fizetést. Lehetett választani : vagy kihozza a postás, külön díjért (plusz borravalóért) olyankor, mikor senki sincs itthon - vagy bankszámlát nyitok, folyószámlával, bankkártyával... Azóta az élet rengeteg területét szabályozták úgy, hogy kötelező vagy ajánlott bankszámlát használni. Ha viszont már kényszerpályán vagyok, miért ne használnám ki azokat az előnyöket, amik itt-ott vannak a rendszerben?

Még egyszer: csak azt nem értem, hogy miért mondta azt a banktisztviselő, amit mondott?....

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Autóval Thassos-ra 2011 jan. 14 09:05 #6746

....................Erre felkészülve bementünk a bankunkba, hogy tegyünk mi is rá egy összeget, de a bankos lebeszélt róla, hogy erre a célra külföldön azt ne használjuk. .....................................................

Az eszem megáll....
És mivel indokolta? Igaz, hogy esetleg lehet különbség egyes kártyafajták között, de az alapvetően a készpénzautomatából való pénzkivétel költségénél van (tudomásom szerint). A bankkártyával való fizetés az ügyfél számára Európa legalább 95 %-án költségmentes. A bank jutalékát mindenütt az üzlet fizeti, nem az ügyfél. Kivétel lehet itt-ott egy-egy talán, de én még nem találkoztam vele. És az aznapi középárfolyamon (talán deviza eladási árfolyamon, de az csak kevéssel tér el) számítják. Azon túl semmi egyéb költsége nincs. Míg a pénzváltók mindenütt számítanak föl jutalékot.

Előttünk egy külföldi volt. Rákérdeztem, vált -e dínárt. Hogy ne álljak feleslegesen sorba. Akkor csak visszaszólt, hogy igen. Hozzáérve beadtam a 100 Euróst. Felnézett rám meghökkenve, hiszen magyarul beszéltem hozzá. Majd mondja, hogy ő szívesen vált, de sokkal jobban járok, ha átmegyek a jugokhoz. Én aggódtam, hogy mit csinálok, ha ők még nincsenek nyitva? Megnyugtatott 24 órás nyitvatartás van és nagy a bankjuk. Valószinű ő úgy tudta volna váltani: EURÓ-ról-FORINT-ra , majd a Ft-Dinár. Két kezelési költség van ebben az esetben. Míg a szerbeknél azonnal Euró-Dinár lehet. Ez egy normál banknál is így van.
Én hálás voltam neki. Látszott rajta, hogy őszinte volt!
És hangsúlyozom, itt a mi bankunkban is rendesek voltak. Azt mondták annyi pénzt teszünk a bankkártyára, amennyit akarunk, de ne használjuk külföldön benzinkutaknál. Hanem mindig ott váltsunk készpénzről.
Mivel a bankártyás megoldást nem használtam, maradt a készpénz. Csak a határmeni kisbankoknál váltottam a napiárfolyam szerint. És ezt megéri. Pl. Skopjában 50 ő pénzük volt az autópályadíj. Azért, ha Euróba adtam, akkor 1 Eurót kért. Később 60 ő pénzük az 2 Euró volt. Míg 40 Euró ért adott 285 vagy 385 ő pénzüket. (nem emlékszem már...)

Re: Autóval Thassos-ra 2011 jan. 14 08:53 #6745

....................Erre felkészülve bementünk a bankunkba, hogy tegyünk mi is rá egy összeget, de a bankos lebeszélt róla, hogy erre a célra külföldön azt ne használjuk. .....................................................

Az eszem megáll....
És mivel indokolta? Igaz, hogy esetleg lehet különbség egyes kártyafajták között, de az alapvetően a készpénzautomatából való pénzkivétel költségénél van (tudomásom szerint). A bankkártyával való fizetés az ügyfél számára Európa legalább 95 %-án költségmentes. A bank jutalékát mindenütt az üzlet fizeti, nem az ügyfél. Kivétel lehet itt-ott egy-egy talán, de én még nem találkoztam vele. És az aznapi középárfolyamon (talán deviza eladási árfolyamon, de az csak kevéssel tér el) számítják. Azon túl semmi egyéb költsége nincs. Míg a pénzváltók mindenütt számítanak föl jutalékot.

Re: Autóval Thassos-ra 2011 jan. 14 08:22 #6744

Üzemanyag, és úthelyzet, és határátkelők.
Szerbia 1.08-1.15 Dinár/l volt a Disel
Skopia 0.635 ő pénzük/ volt a Disel.
Ezt néztük mindig.
Egységesen mind két országban a Petrol kutak voltak jelentősen olcsóbbak a többiekhez képest.
Kb 5 éve mi mindig a Bulgárokon keresztül közlekedtünk haza.
Most ez meghiúsult, mert a görög részen lebvő PRoMAHONIAI átkelő Bulgáriai részén pontosan nem tudom hol olyan hegycsuszamlási gondok vannak, mint nálunk tavaly karácsonytól húsvétig, és szeptember októberi hónapokban voltak.
Eltereléseken ott nem szerettünk volna közlekedni, tehát bármennyire is tartott Pános a görög-skópjai nézetletéréstől Skópja felé indultunk haza.
Kikértem Bazsi tanácsát, hogy hogy fizessünk a benzinkutaknál.
Ő a mol kutakat javasolta és a hitelkártyás pénz váltást és fizetést.
Erre felkészülve bementünk a bankunkba, hogy tegyünk mi is rá egy összeget, de a bankos lebeszélt róla, hogy erre a célra külföldön azt ne használjuk.
Így készpénzzel indultunk. Euróval.
Az autónk 10 l/100 km-t fogyaszt. Innen fél tankkal indultunk, így Skópjába kelve azonnal tankolnunk kellett.(Keramoti-és az Átkelő 280 km távolság.)
A görög részről a határ közeli kutak mind be voltak zárva. Véglegesen.
De Skópjába átérve azonnal 100 távolságra van egy olcsó benzinkút. Euróba fizettünk. 1 Euróban állt meg a benzinkutas váltása után az üzemanyag.
A szerbeknél már okosabbak voltunk, ott a határátkelő után megakadt a szemünk a pénzváltón. 100 Euróért akkor 1000,4 Dinárt adott. 130 eurót váltottunk be. Dőzsöltünk belőle.
Így elég volt egyszer fullra és egy egy negyed tankra,(több nem fért bele) meg fizettük az autópálya díjjakat. Ez összesen 100 Eurót evett meg. Hozzáteszem újból, hogy 10 l-es fogyasztásnál.
Visszafelé már taktikáztunk.
Rendes volt a magyar részen a bankos nő,- mert félve a hajnali 2 órától attól tartottunk a szerbeknél zárva lesz a pénzváltó-azt mondta nehogy ott váltsuk át az Eurót dinárra, mert a dupla váltás miatt sok lesz a kezelési költség. Átérve valóban nyitva volt a szerb bank. Mostmár tudtuk, hogy 100 Euró elég lesz 3-4 kávára, a teljes teli tankra, és az autópálya dijjakra.
Üzemanyagot Skópjáig szerettünk volna, mert ott ha váltunk 0,9 Euró/literben áll meg, itt 1,00 Euróba.
Arra megint ügyeltünk, hogy a határtól 14 km távolságra eső Szabadka nem első határhoz közeli kútjánál tanoltunk, hanem a határtól kb 6km 4 benzinkútjánál. Ahogy távolodtunk a határtól úgy csökkent az ár. Talán a molok voltak a legdrágábbak.
Szerbia skopja felé vezető utolsó pályaszakasz a húsvétra 100%-ig biztos, hogy készenlesz. (TEHÁT 1 ÓRÁVAL LERÖVIDÜL MAJD AZ UTATOK! Már egy -2 rétegben fel volt hordva rá minden kiegészítő szakaszra.)
A Szerb Skópjai átkelés után Skopjánál bizonytalanok voltunk, hogy hol a bank. Ott egy betonbarakk volt, szörnyű lerobbant állapotban. Elmosodva olvastuk ...valami bank. utólag tudtuk kiszámolni, hogy autópályadij, teljes tank, és féltank és 3-4 kávé 60 Euróból megúsztuk volna. De mivel csak 40 Eurót váltottam be 75 Euró kellett. (10 literes fogyasztás/disel)
Így maradt kicsit több mint féltank üzemanyagunk Keramotiig.
Ott a kikötő utolsó benzinkútjánál még telitankoltunk, mert ott a Disel 1.32 Euró/l míg a szigeten 1.40 körül mozog az ár.

Amit még jó ha tudtok.
Akik otthonról jönnek és szeretnének megállni a Görög határ előtti Skópjai VÁMENMTES-ben.
LEHETSÉGES!!!
10 sáv van mielőtt beérsz görögbe.
Balról 2 személyautó, majd 2 3 busz, majd 2 kamion. A kamion sáv felől van egy kis parkos erdő, és TOALETT SOR
ennél a toalettsornál leparkolod az autód. És átsétálsz a görögből Skópja felé tartó sávon keresztül a VÁMMENTES ÁRUHÁZBA.
Ez hivatalosan lehet.
MIT NEM LEHET.
voltak akik bejöve még az autópálya magasságban félre álltak, és 1 km-t gyalogoltak a korláton átlépve az vámmenteshez.
A görögöt nem zavarja, ha te ott vásárolsz. De a forgalmat akadályozod, és rosszul parkolsz. Ezért fog beléd kötni!

Más, amit tankolásnál észrevételeztünk.
Mielőtt beértünk volna görögbe a Skopjai utolsó határ benzinkút 1.07 Euróért adott volna üzemannyagot. Szemben 0.635 tehát, 085 Euró volt az üzemanyag.
Ide is ott lehet átautózni, mielőtt beállsz a görög személyautós sávba. Tankolás után mi most innen a behajtani tiloson átjöttünk, behajtottunk simán a görög sávba. Ha szabályosak vagyunk, akkor tovább megyünk 2 km-t, és ott visszatudunk jönni a görögbe hajtó sávba.

Re: Autóval Thassos-ra 2010 okt. 13 19:27 #6505

Jó hír!

Az Indexről:

Ja, egyébként most jöttem meg Belgrádból: bár a nyár óta új átadott szakasz nincs, szemmel láthatóan nagyon szépen halad az útépítés NS és SU között, több helyen már aszfaltoznak, és a beskai híd is nagyjából kész van, már a napi 2x1 órás lezárást is feloldották.
Amiről még kevés szó esett, pedig ennek a projektnek a része: Tompától (Kelebijától) is autópálya épül, ami elkerüli Szabadkát, és az E75-re csatlakozik rá.
Jövő nyáron már Pesttől Leskovacig végig autópálya lesz, ez biztos.

Re: Autóval Thassos-ra 2010 okt. 02 08:46 #6468

..............Összességében azt mondom, ha tehetem nem utazok többet busszal, jóval kényelmesebb volt és bárhol megállhattunk. :D

Isten hozott ebben a táborban ! :D

Az a helyzet hogy 2004-ben voltunk busszal Paralián pont az olimpiai vizilabda-döntő utáni napokban indultunk (ahol mint tudjuk elvertük a szerbeket) Belgrádban és környékén köpködtek, ordítoztak és ököllel mutogattak a szerb autósok ( még a nők is ) nagyon félelmetes volt. Emiatt évekig tiltakoztam az autós utazás ellen, féltem hogy valahol belénk kötnének, de mostanában már csak pozitív tapasztalatokat olvastam és ez már felbátorított.
És tényleg végig nyugodt utazás volt. :P

Re: Autóval Thassos-ra 2010 okt. 01 21:45 #6467

..............Összességében azt mondom, ha tehetem nem utazok többet busszal, jóval kényelmesebb volt és bárhol megállhattunk. :D

Isten hozott ebben a táborban ! :D

(A többieknek is van létjogosultsága, mindenki úgy utazik, ahogy ő a legjobbnak tartja .)

Re: Autóval Thassos-ra 2010 okt. 01 20:28 #6465

Hazérkeztünk első autós-görög utunkról, valamivel több mint 3000 km-t mentünk, plusz a bérelt dzsippel 150-et.Háztól- házig 2*1260km a többit a szigeten és Kavalában tettük meg. Ford Fiesta-val voltunk (benzines)kb. 100000 Ft-ot költöttünk üzemanyagra és pályadíjakra összesen.
Seholsem volt gondunk az út során de hazafelé négy baleset mellett mentünk el, ebből egy látszott súlyosnak, itt 5 autó állt egymás tetején, alaposan összetörve. Ezek a karambolok mind az özönvízszerű esőzés miatt történhettek, amibe beleszaladtunk Kavala után. Kb. 40km-es szakaszon kísért minket az ítéletidő, és utána is végig borongós utunk volt, de már csak kisebb esőkkel.
Összességében azt mondom, ha tehetem nem utazok többet busszal, jóval kényelmesebb volt és bárhol megállhattunk. :D

Re: Autóval Thassos-ra 2010 szept. 26 17:18 #6438

Szóba került - többek között a hajókiránduláson is -, hogy Bulgária felé másik útvonalon, másik határátkelőn át is lehet menni.
Föltettem erre a térképre:
maps.google.hu/maps/ms?client=firefox-a&hl=hu&ie=UTF8&msa=0&msid=100037060981119144230.00049129c7424b55c074b&ll=41.446329,23.843079&spn=0.365432,0.617294&t=h&z=11
a leggyakrabban használt útvonalat, és azt is, amit mi szoktunk használni hazafelé menet.
Van még egy új határátkelő, Xanthitól északra, Xanthi-Thermes-(itt bizonytalan vagyok, hol is vezet pontosan az út)-Bulgáriában Szmoljan-Pamporovo-Asenovgrad-Plovdiv-. Év elején nyílt meg.
Még egy határátkelőről várok hírt a megnyitásról, de arról még nem tudok biztosat, Komotinitől északra.

Re: Autóval Thassos-ra 2010 szept. 19 18:21 #6414

Reszkessetek, mert meselek majd! :lol:

Már alig várjuk, hogy olvassuk!

De sokat ne írj, mert tudod, hogy nem leszek a jövő héten. :)
Holnaptól 3 nap iskola :( (elkezdődik az utolsó félév).
Szerdán délben végzek a suliba, este meg repülünk 3 napra Rómába. :örül:
Majd mesélek. Gép nem lesz a közelemben, csak a telefon, ha sikerül azért benézek, de írni biztosan nem írok.

Re: Autóval Thassos-ra 2010 szept. 19 13:17 #6409

Reszketünk!!!!
Nagyon várunk, :örül: vigyázzatok az úton.:Lassan de biztosan!!!!

Re: Autóval Thassos-ra 2010 szept. 19 10:24 #6407

Jaszasz!
A fene egye meg, letelt, holnap reggel indulunk vissza, majd szerdan erunk haza.
Jo volt!
Most csak beugrottam egy netcafeba az idojarast megnezni, hogyan csomagoljunk. Mikor erkeztunk, ronda szelet hoztunk ket napra, aztan gyonyoru ido lett, ma megint jonnek a felhok.
Reszkessetek, mert meselek majd!
Adio!
:lol:

Re: Autóval Thassos-ra 2010 szept. 14 13:33 #6390

Mi is a hegyiben voltunk mind a kétszer.Elősször a tetőtérben másodszor a főldszinten a páros studióban.

Re: Autóval Thassos-ra 2010 szept. 14 11:59 #6389

Még nem szedtem össze magam annyira, hogy értékelhető élménybeszámolót írjak.Reggel kiszámoltam,hogy mennyit költöttünk üzemanyagra.
Renault Megan Scenic 1.9 dti típusú autóval indultunk útra.Összesen 2900 km-t utaztunk.Székkutas-Limenas 1150 km.A fennmaradó km-eket a szigeten autóztuk, és a szárazföldön is tekeregtünk( volt benne egy kis eltévedés is).Tankoltunk itthon, Makedóniában, a szigeten, szárazföldön.150 l gázolajat tankoltunk.Átlagár 307 ft-ra jött ki.Makedóniában 266 Ft középárfolyamon, ja és mindenhol kártyával fizettünk.Az autó fogyasztása 5, 1 l. Tehát az tankolásra 46000 ft-ot költöttünk.A szállás Efinél volt.Mi hárman mentünk, 10 napra 330 EUR, azaz egy fő/éjszaka nincs 3000Ft.

Türelmesn várjuk a hosszabb beszámolót is.
Melyik szállásán voltato,a hegyiben vagy a partin?

A hegyiben, előzőleg a barátaink voltak ott.Először egy pici szobát kaptunk, de én nem is tudtam, hogy nem az lenne a miénk, mert a barátunk intézte.Pár nap múlva elment a mellettünk lévő apartmanból egy görögcsalád. Mondta Efi, hogy ha gondoljuk átmehetünk oda.Hát persze, hogy átmentünk, mert jóval nagyobb volt.Géza mondta akkor, hogy eleve az lett volna a mienk.Végül is aludni volt hol, nekünk az is jó lett volna.

Re: Autóval Thassos-ra 2010 szept. 14 11:20 #6386

Még nem szedtem össze magam annyira, hogy értékelhető élménybeszámolót írjak.Reggel kiszámoltam,hogy mennyit költöttünk üzemanyagra.
Renault Megan Scenic 1.9 dti típusú autóval indultunk útra.Összesen 2900 km-t utaztunk.Székkutas-Limenas 1150 km.A fennmaradó km-eket a szigeten autóztuk, és a szárazföldön is tekeregtünk( volt benne egy kis eltévedés is).Tankoltunk itthon, Makedóniában, a szigeten, szárazföldön.150 l gázolajat tankoltunk.Átlagár 307 ft-ra jött ki.Makedóniában 266 Ft középárfolyamon, ja és mindenhol kártyával fizettünk.Az autó fogyasztása 5, 1 l. Tehát az tankolásra 46000 ft-ot költöttünk.A szállás Efinél volt.Mi hárman mentünk, 10 napra 330 EUR, azaz egy fő/éjszaka nincs 3000Ft.

Türelmesn várjuk a hosszabb beszámolót is.
Melyik szállásán voltato,a hegyiben vagy a partin?

Re: Autóval Thassos-ra 2010 szept. 14 11:12 #6385

Re: Autóval Thassos-ra 2010 szept. 02 19:28 #6311

Balázs!!
Ez fantasztikus!!!
Köszönjük,mi aki már jártak a szigeten így is jó vissza nézni! :örül:

Re: Autóval Thassos-ra 2010 szept. 02 15:52 #6310

Mindenkinek aki még nem volt Thassoson figyelmébe ajánlom a következő linkeket:

www.thasos.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=259:a-sziget-megkoezelitese-autoval&catid=47:a-sziget-megkoezelitese&Itemid=77#video - www.thasos.hu/index.php?option=c ... d=77#video

www.thasos.hu/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=15:a-sziget-megkzeltse&Itemid=176 - www.thasos.hu/index.php?option=c ... Itemid=176

Igen cserrobi megcsináltam! :D

Pamag!
Ha ráérsz nézd át légyszives, mert tuti van benne helyesírási hiba. :(

Re: Autóval Thassos-ra 2010 aug. 28 06:30 #6271

.....Potyázzunk a családdal együtt :lol:

Miért, úgy beférünk? 4-en mennénk, megpróbálunk kevés csomaggal..... :D

Az este azt beszéltük a párommal, hogy most nyerni fogunk a lotton.(nem szoktunk nyerni), optimista vagyok.Bérelünk egy nagy buszt akkor és jöhet aki befér :lol: OK :?:

Re: Autóval Thassos-ra 2010 aug. 27 20:23 #6263

.....Potyázzunk a családdal együtt :lol:

Miért, úgy beférünk? 4-en mennénk, megpróbálunk kevés csomaggal..... :D

Re: Autóval Thassos-ra 2010 aug. 27 20:03 #6262

Na nézd a telhetetlenjét... :lol: :lol: :lol:

Egyszer talán bejön. :D
De úgysem mennék el a családom nélkül....

mennék én is állandóan, de már csak a családommal.Potyázzunk a családdal együtt :lol:

Re: Autóval Thassos-ra 2010 aug. 27 19:56 #6261

nahát! Vinnélek, de a sok csomagtól nem biztos, hogy beférsz

Akkor marad a keréknyom. :)

Re: Autóval Thassos-ra 2010 aug. 27 19:56 #6260

Egyszer talán bejön. :D
De úgysem mennék el a családom nélkül....

Re: Autóval Thassos-ra 2010 aug. 27 18:42 #6259

....,kihagytam valami fontosat? :?:

IGEN!
Engem is vigyél!!!!!

Kati, nagyon jó utat, nagyon jó szórakozást, és ki nem fogyó jókedvet! :pompomlány: :kutyasétáltató:

nahát! Vinnélek, de a sok csomagtól nem biztos, hogy beférsz

Oldalmegjelenítési idő: 0.157 másodperc