Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Nagy Sándor kutatások 2014 aug. 21 13:24 #14809

Ennek a Nagy Sándor-féle kutatásnak talán kéne egy új topikot nyitni :D
(na majd legközelebb)

Kívánságotok számomra parancs. ;) :)

Áthoztam az utóbbi napok Nagy Sándoros hozzászólásait ide!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Nagy Sándor kutatások 2014 aug. 20 23:42 #14808

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Nagy Sándor kutatások 2014 aug. 20 10:05 #14806

Ági, illetve Pamag köszi az új infokat Amfipoliról!
Az ilyen régészet-megszállottaknak úgy kell ez, mint egy falat kenyér! :)

Re: Nagy Sándor kutatások 2014 aug. 19 21:53 #14805

Amfipoli :
Ági írta:

Ma kezdték meg a biztonsági kiépítést. Eltávolítják a fejtelen sfinxek előtti hatalmas tömböket. A sfixnxek maradnak egyelőre a helyén.
3 terem van. 500 méter a sírkerület.
Nagy Sándor építésze tervezte,
Van egy mozaik fal a bejáratnál, mi nagyon értékes. Ennyit mondtak ma be.

Re: Nagy Sándor kutatások 2014 aug. 18 20:20 #14801

Pamag, nagyon tetszik az eszmefuttatásod, még akár igaz is lehet! :)
Óriási szenzáció lenne, ha valóban Nagy Sándor Sírjára bukkannának, de ha mégsem az övé, akkor is érdekes lesz, hogy kit temettek el ilyen fényűző helyen.

Re: Nagy Sándor kutatások 2014 aug. 18 11:05 #14800

............... Amfipoliról!
........................... a sír bejárata is nagyon egypitomi, illetve alexandriai jellegzetességeket mutat, szóval nagyon kiváncsi leszek a végeredményre! :)

:roll:
Huszadik századi krimiken szocializálódva olyasmik is megfordulnak a fejemben, mi van, ha elkezdték építeni Nagy Sándornak, még mikor uralomra került, csak aztán objektív okokból nem tudták ide temetni? Vagy mikor meghalt, és úgy rémlik, két évbe telt, amíg összeszedték azt a díszkocsit, amivel elindultak Babilonból (jól emlékszem?) nyugatra, akkor már kaptak fülest, hogy el akarják rabolni, és egy ál Sándor-holttestet raktak a díszkocsiba, amit aztán elraboltak és elvitték Alexandriába, az igazit meg szépen dísztelenül nyugodtan hazacipelték Makedóniába, Amphipolisba?
Vagy.... amikor már Alexandriában nem tudták, hol van, mert nem találták, nem az történt-e, mint némelyik szenttel meg ereklyével, hogy a kereszténység terjedésével ellopták a holttestét (pl. Szent Márk), és elvitték Európába?
Hm... :lol:

Re: Nagy Sándor kutatások 2014 aug. 18 08:44 #14798

Pamag, köszi az összefoglalót Amfipoliról!
Ági Neked is a híreket! Ha lesz valami friss információd, szeretettel várjuk! :)
Tegnap én is keresgettem az erről szóló cikkeket, remélem most már jó sok adalékot kapunk a feltárás menetéről, haladásáról. A cikkek, videók alapján is látszik, hogy már a sír bejárata is nagyon egypitomi, illetve alexandriai jellegzetességeket mutat, szóval nagyon kiváncsi leszek a végeredményre! :)

Re: Nagy Sándor kutatások 2014 aug. 17 22:07 #14794

Áthozom ide a Triccstraccsból az Amfipoliban talált sír és régészeti kutatás hírét:

................ mno.hu/tudomany/nagy-sandorhoz-kotheto-monumentalis-sirt-fedeztek-fel-eszak-gorogorszagban-1242163 - mno.hu/tudomany/nagy-sandorhoz-k ... an-1242163

Tegnap este Ági is írt erről, Görögországban jelent meg újságcikk, valószínűleg annak nyomán írták meg itt is.
www.businessinsider.com.au/theres-a-lot-of-people-speculating-that-alexander-the-greats-tomb-may-have-been-found-2014-8 - www.businessinsider.com.au/there ... und-2014-8

Aztán talált még ilyeneket is:

Mesolakkias faluja mezőgazdasági területén Kasta dombvidékén folytatódnak az ásatások.
Sajnos nincs időm fordítani. De már akik nem sietnek, a régi utat tengerparti választva Halkidiki és Kavala közt a Striomonas folyónál levő Leondár-jától északra, pár kilométerre található, és látogatható. Így az első érdeklődők kezdeti folyamatába betekinthetnek az évszázad egyik legnagyobb feltársának ígérkező ásatásába.

amfipolinews.blogspot.gr/ - amfipolinews.blogspot.gr/
amfipolinews.blogspot.gr/2014/08/blog-post_9.html - amfipolinews.blogspot.gr/2014/08 ... ost_9.html
amfipolinews.blogspot.gr/2014/08/blog-post_63.html - amfipolinews.blogspot.gr/2014/08 ... st_63.html
amfipolinews.blogspot.gr/2014/07/blog-post.html - amfipolinews.blogspot.gr/2014/07/blog-post.html

+
RENDŐRSÉG ÉS KATONASÁG ŐRZI A TÁVOLI KÖRNYÉKET IS!!!!:-(
NEM LÁTOGATHATÓ!
Csak a Strimonasi Leondár:-)
De a hír azért maradhat, hír!!!!

Ezek után kerestem én is, mert nem botlottam bele - friss cikkek magyarul:
vs.hu/megtalalhattak-nagy-sandor-sirjat-0812?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss - vs.hu/megtalalhattak-nagy-sandor ... medium=rss
juharizsuzsanna.blog.hu/2014/08/13/megsem_roxanat_es_fiat_orzi_a_sir - juharizsuzsanna.blog.hu/2014/08/ ... orzi_a_sir

Viszont emlékeztem, hogy talán egy éve is volt ez hír és valóban, majdnem napra pontosan egy éve már írták:
index.hu/tudomany/2013/08/23/nagy_sandor_sirjat_talalhattak_meg_gorogorszagban/ - index.hu/tudomany/2013/08/23/nag ... orszagban/

A cikk meg arról szól, hogy már két éve kutatnak. Egy éve jelent meg sajtóhír, most jelent meg sajtóhír... évente meg fog jelenni egy-egy sajtóhír...
de érdemben majd csak akkor kell foglalkozni vele - szerintem - , amikor már látogatható lesz. Vagy legalább valami pontos eredményt tesznek közzé.

...........................

A cikk meg arról szól, hogy már két éve kutatnak. Egy éve jelent meg sajtóhír, most jelent meg sajtóhír... évente meg fog jelenni egy-egy sajtóhír...
de érdemben majd csak akkor kell foglalkozni vele - szerintem - , amikor már látogatható lesz. Vagy legalább valami pontos eredményt tesznek közzé.

Érdekes egyébként, hogy azért rengeteg idő kell a kutatáshoz, és sokszor végül semmi konkrét eredmény nincs, egyszerűen nem tudják beazonosítani a sirhelyet - már ha létezik ilyen. :) Tény, hogy nem hipp-hopp mennek ezek a dolgok, főleg, hogy a köztudat számára is valami nagy volumenű dologról van szó, mint amilyen Nagy Sándor sírja. Óriási szenzáció lesz, ha megtalálják.
És ráadásul a régészet manapság főleg a pénzbeli támogatásokon múlhat, ha nincs pénz rá, akkor jó ideig állhat az egész feltárás.
Görögországban mennyi minden heverhet még a föld alatt! :)

........................
Ónodi Ágnes írta:
> Igen a tavalyi terület bővített kutátása van. Egy éve hatalmas területeken folytatódik a kutatás. A temetkezés ugy történt, hogy megépítették a sírt, majd elterelték a Strimonas folyót, hogy az a hordalékát ráhordja a sírra. Tehát több méter és hatalmas terület földelhordását kell elvégezniük. Igen tavaly mondták ezt amiket itt írnak. Most viszont kezd megerősödni a gyanú. Újabb pénzek lettek adva a kutatáshoz. Átkategórizálták a területet a feltárás nagysága miatt. A sír bejáratához értek hol egyiptomi ill. Alexandriai szimbolikákat találtak.
> Ez egy teljesen új bejelentés, és nem a tavalyi ismétlése, mi azonos időpontban történt.
........................
pamag:
Na most kis lelkiismeretfurdalásom van.
A Múlt-Kor hírlevele megjött, de .................. nem olvastam el...
Szóval írtak róla magyarul is, csak ez pont nem jutott el széles körhöz.
mult-kor.hu/20140813_nagy_sandorhoz_kotheto_monumentalis_sirt_fedeztek_fel - mult-kor.hu/20140813_nagy_sandor ... deztek_fel
Ez egy értelmesebben megfogalmazott cikk, képekkel.
(Egyetlen dologgal vitatkoznék : az oroszlánszoborral. Nekem úgy rémlik, hogy azt olvastam, hogy az az oroszlán ott áll már időtlen idők óta, csak senki nem tudja, hogy minek. Lehet, hogy találtak valahol egy oroszlánszobrot, amiről írnak, de mivel arról nincs kép, összekeverik ezzel az útmenti monstrummal. Annyi bizonyos, hogy ezt az oroszlános oszlopot nem tíz éve találták... amiről szó van, az egy másik. Ez a síremlék-szerűség a folyó torkolata közelében, az ókortól meglévő hídtól pár méterre áll. Viszont lehetséges, hogy az utat mutatja a nagy sírkamrához?)
Képek a régi oroszlánról:
www.assos.hu/fotoalbum/displayimage.php?album=50&pos=1 - www.assos.hu/fotoalbum/displayim ... m=50&pos=1

Jé, mit találtam:
www.archaiologia.gr/en/blog/2013/04/01/the-lion-of-amphipolis/ - www.archaiologia.gr/en/blog/2013 ... mphipolis/
ja és görög nyelvű az eredeti, de a cikk tavalyi és görögül a mai dátummal jön be...

www.google.hu/search?q=amphipolis+oroszl%C3%A1nja&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Y8nvU7O3ENDG7AamxYCwDw&ved=0CAcQ_AUoAg&biw=1280&bih=891#q=Amphipolis+lion&tbm=isch&imgdii=_-https://www.google.hu/search?q=amphipol ... h&imgdii=_
húúúúú... a képek között vannak, amik a feltárás folyamatát is mutatják....

enyém kép:
picasaweb.google.com/pamag0716/1TkZbenKalandozSOrfeuszFLdjN2008#5251748496281335682-https://picasaweb.google.com/pamag0716/ ... 6281335682 + a következő is

Címlapos cikknek változatlanul nem látom értelmét, majd csak akkor, ha megnyitják a közönség előtt, esetleg ha valami nagyot durrantó bejelentést tesznek.
...............................
Ági:
az oroszlánszoborról:
Az első világháborus feltárások során, mit németek végeztek, szándékosan tették ide át. Feltételezhetően arról a dombról van, hol most vannak a folytatások. Eltusolásként lett áttéve, hogy a hely hol találták, de nem tudták feltárni, elfelejtődjön, hogy ott senki ne keressen semmit. Ezt is mondták a mostani riportokban.
Tehát nem az az eredeti helye.

Re: Nagy Sándor kutatások 2014 aug. 14 21:58 #14787

................ mno.hu/tudomany/nagy-sandorhoz-kotheto-monumentalis-sirt-fedeztek-fel-eszak-gorogorszagban-1242163 - mno.hu/tudomany/nagy-sandorhoz-k ... an-1242163

Tegnap este Ági is írt erről, Görögországban jelent meg újságcikk, valószínűleg annak nyomán írták meg itt is.
www.businessinsider.com.au/theres-a-lot-of-people-speculating-that-alexander-the-greats-tomb-may-have-been-found-2014-8 - www.businessinsider.com.au/there ... und-2014-8

Aztán talált még ilyeneket is:

Mesolakkias faluja mezőgazdasági területén Kasta dombvidékén folytatódnak az ásatások.
Sajnos nincs időm fordítani. De már akik nem sietnek, a régi utat tengerparti választva Halkidiki és Kavala közt a Striomonas folyónál levő Leondár-jától északra, pár kilométerre található, és látogatható. Így az első érdeklődők kezdeti folyamatába betekinthetnek az évszázad egyik legnagyobb feltársának ígérkező ásatásába.

amfipolinews.blogspot.gr/ - amfipolinews.blogspot.gr/
amfipolinews.blogspot.gr/2014/08/blog-post_9.html - amfipolinews.blogspot.gr/2014/08 ... ost_9.html
amfipolinews.blogspot.gr/2014/08/blog-post_63.html - amfipolinews.blogspot.gr/2014/08 ... st_63.html
amfipolinews.blogspot.gr/2014/07/blog-post.html - amfipolinews.blogspot.gr/2014/07/blog-post.html

+
RENDŐRSÉG ÉS KATONASÁG ŐRZI A TÁVOLI KÖRNYÉKET IS!!!!:-(
NEM LÁTOGATHATÓ!
Csak a Strimonasi Leondár:-)
De a hír azért maradhat, hír!!!!

Ezek után kerestem én is, mert nem botlottam bele - friss cikkek magyarul:
vs.hu/megtalalhattak-nagy-sandor-sirjat-0812?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss - vs.hu/megtalalhattak-nagy-sandor ... medium=rss
juharizsuzsanna.blog.hu/2014/08/13/megsem_roxanat_es_fiat_orzi_a_sir - juharizsuzsanna.blog.hu/2014/08/ ... orzi_a_sir

Viszont emlékeztem, hogy talán egy éve is volt ez hír és valóban, majdnem napra pontosan egy éve már írták:
index.hu/tudomany/2013/08/23/nagy_sandor_sirjat_talalhattak_meg_gorogorszagban/ - index.hu/tudomany/2013/08/23/nag ... orszagban/

Re: Nagy Sándor kutatások 2014 aug. 14 20:25 #14785

Köszi Zsuzsa, ma még nem nagyon voltam gépnél, jól jött a friss hír! :) Kíváncsi leszek mit fognak kihozni ebből a régészek, őszintén, meglepődnék, ha tényleg Nagy Sándor sírja lenne - mostanság sok hasonló hír szárnyra kelt, aztán mind csak feltevés volt, sajnos.

Ma is voltunk nst-n, Pindúr nagyon lusta volt, kétszer kétszer is megcsinálták, mert nem akart mocorogni (bezzeg mikor vártunk a dokira akkor szambázott odabent) hát nehogy már őt rávegyék olyanra, amit nem akar! Mint az anyja... :)

Ide is megjött a lehűlés. Nem bánom, jól esik. Jól levitte a vérnyomásom is, átestem a ló túlsó oldalára. :)

Nagy Sándor kutatások 2014 aug. 14 08:29 #14783

Oldalmegjelenítési idő: 0.081 másodperc