Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Általános 2014 máj. 25 20:39 #14288

Hú, mivel is kezdjem.
Valakik kéz és lábtörést kívántak nekem szezon kezdésre, ezért vagyok eltűnve. Tegnap megtörtént az első baleset. Szombat nagy gond orvosilag. A prenosi orvosi rendelőnkön csak ügyelet, ortopéd szakorvos csak csütörtök délelőtt, röntgen csak hétfőtől. Vendégem segíteni ment volna egy idegen kisgyermeknek, majd ő maga is horgászni indult volna a köves kikötői szakaszon. Megcsúszott a sekély vízbe. Fejét a sziklába ütve a keze aláfordulva és ő egyedül a fürdőzőktől távol. Lehetett volna nagy baj is. Sikerült kijönnie a vízből, majd orvosi segítséget kerestem. A biztosítás nem lett otthon megkötve, -utólagosan hogyan lehet ezt megoldani nem tudom, de a kavalai kórházi ügyelet így gond és szintén az utazás miatt költséges. Megoldásom tudott lenni a limenáriai magán rendelő. Ébresztettem hétvégi siestájából az ortopéd orvost, ki segített rajtunk. Röntgen, út, kéz visszatétel és gipsz: 100 Eurós költsége volt így, mit biztosító utólag is rendez, ha van utas biztosítás kötve. Felhívnám hát mindenki figyelmét, hogy legyünk nyaralásaink során is körültekintőbbek.
Legyen előnybe csodálatos homokos strandunk és ha egyéb helyen töltjük az időt, mindig legyetek társsal.
A poggyász biztosítás is jó ha van.
Köszönöm mindenki figyelmét arra, hogy zavartalan legyen nyaralásotok.

A web kamerát ha figyelitek, a múlt hét óta egy ritka jelenséget láthattok.
Még hajós kapitányunk Manolis és Tákis a Golden Georgos szállás tulajdonosa jelezte felém.
A szállásuk előtt a kemping sportpálya előtti szakaszon egy 2,5 méteres fóka szundikál a parton. Volt vendégem, kik kérdezték, hogy jó másfél óráig látták reggel a kamera kezdésétől, hogy ott napozott a bajszosunk. Ha valaki felfedezi , kérem mentse le, hogy mindannyian láthassuk.
A jeep túránk pénteken lesz. Majd a hegyi helyzetről is írok. Kegyetlen utat feltételezek, bár lehet a kerékpár találkozó miatt sikerült a nagy téli útsérüléseket megjavítani. Nehéz utunk, de csodálatos táj, sok sok vízeséssel szépítve várom hát a pénteki kirándulásunkat.
Fürdés tehát itt legyen! és hajnali órákban csendben fényképező gépekkel járjatok itt. Ki lencsevégre kapja a keresett lényünket, küldje le felénk.
Előre is köszönöm. Izgalommal várjuk!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2014 máj. 25 20:21 #14287

Van Eszterünk Balázs lányán kívül?

Nagyon boldog névnapot!

http://urbansnob.hu/wp-content/themes/elemin/themify/img.php?src=http://urbansnob.hu/wp-content/uploads/2012/05/eszter.jpg&w=548&h=

Bizony Eszterek. Van ám...Eszter Úrhölgynek gyors, fürge és csinos lábakat kívánok. És A Jotában lakó Eszteremnek,- ki szerintem nem olvas- sok sok boldogságit kívánok!!!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Általános 2014 máj. 24 17:34 #14286

...Ibrahim pasa palotája Isztambulban van...

Igen. Közben annyit kiderítettem, hogy Ibrahim pasának annyi köze van Kvalához, hogy az aquaduct-ot építtette.

Re: Általános 2014 máj. 24 17:07 #14285

Erős földrengés Görögországban, reggel hallottam a rádióban. Thessalonikiben is érezhető volt, és Törökország nyugati részén. Görög szigeteket érintett, egy angol turista sérüléséről szóltak hírek. :(

Megvan:
hvg.hu/vilag/20140524_Eros_foldrenges_volt_Gorogorszag_partjai - hvg.hu/vilag/20140524_Eros_foldr ... ag_partjai
hu.euronews.com/2014/05/24/eros-foldrenges-volt-gorogorszagban/ - hu.euronews.com/2014/05/24/eros- ... orszagban/

Re: Általános 2014 máj. 24 16:56 #14284

Re: Általános 2014 máj. 24 16:51 #14283

................ Megnézzük az aquaduct-ot, a várat, piacot, én még az archeológiai múzeumra is gondoltam, az is közel van. Állítólag valahol van Ibrahim pasa palotája is. De most bizonytalan vagyok, hogy Kavalában-e. Majd kutakodom, még nem néztem utána.

A múzeum jó ötlet.
És van Dohánymúzeum is:
(biztos van saját honlapja pontos címmel...)
Ezek az észak-görögországi városok a dohánytermelés és a dohánykereskedelem helyszínei voltak. Ma is csupa-csupa dohányt látni a szántóföldeken, ha mászkál az ember a falvak között.

Kavalában Mohamed Ali szülőháza van (egyiptomi alkirály volt a török birodalomban az 1800-as évek elején).

Ibrahim pasa palotája Isztambulban van, a Hyppodrom oldalában, úgy tudom, eredeti állapotában maradt fenn a ház:
picasaweb.google.com/pamag0716/20122IsztambulATortenelemOrszagutjan#5752908691234804738-https://picasaweb.google.com/pamag0716/ ... 1234804738
(Mi nem mentünk be. Komoly szőnyeggyűjtemény van a múzeumban, úgy tudom.)

Re: Általános 2014 máj. 24 16:24 #14282

Erős földrengés Görögországban, reggel hallottam a rádióban. Thessalonikiben is érezhető volt, és Törökország nyugati részén. Görög szigeteket érintett, egy angol turista sérüléséről szóltak hírek. :(

Re: Általános 2014 máj. 24 10:37 #14281

Kavalával kapcsolatosan köszönöm, ezek már megvoltak :-). Mia beszámolóját már korábban kinyomtattam (mielőtt legelőször mentünk a szigetre). Végül is 1 nap nem túl sok. Megnézzük az aquaduct-ot, a várat, piacot, én még az archeológiai múzeumra is gondoltam, az is közel van. Állítólag valahol van Ibrahim pasa palotája is. De most bizonytalan vagyok, hogy Kavalában-e. Majd kutakodom, még nem néztem utána.

Re: Általános 2014 máj. 24 10:17 #14280

Van Eszterünk Balázs lányán kívül?

Nagyon boldog névnapot!

http://urbansnob.hu/wp-content/themes/elemin/themify/img.php?src=http://urbansnob.hu/wp-content/uploads/2012/05/eszter.jpg&w=548&h=

Re: Általános 2014 máj. 23 16:16 #14279

Sziasztok!Van itt valaki aki Június 6.-án megy apollon travellel Thassosra?

Szia!
Isten hozott!
Biztos akad, aki akkor megy...
De kérdezz nyugodtan, meg olvasd el a honlapon található összes szöveget :D :nézze
Nagyon jó nyaralást!
:Thassos-fan:

Re: Általános 2014 máj. 23 16:13 #14278

..........Prinosból, komppal átmenjünk Kavalába 1 napra. ........................

Gondolom, ezt nézted: www.thasos.hu/index.php/leiras/latnivalok-thassoson-kivul/252-kavala - www.thasos.hu/index.php/leiras/l ... 252-kavala

2007-ben mi is voltunk komppal, az autót Prinosban hagytuk. (A honlap fotóalbumai között vannak azok a képeim, de biztos láttad már.)
Nagyon jó kirándulás volt. Igazából csak a kikötő környékén kószáltunk, mi fel se mentünk a várba.

Mit érdemes megnézni? A kikötő környékén sétálni, valahol nincs messze a piac se, de azt nem tudom, pontosan hol (és azt hiszem, szombaton van), a városháza, és séta föl az óvárosba meg a várba.
A kikötőtől a vízvezeték felé fölfelé vezető nagyobb utcán (a vár felé eső oldalon, kb. félúton) van egy magos bolt. Mindenfélét lehet kapni, kimérve, pl. színes borsot is.
Vannak a központban egyéb boltok is (ruha stb.).
Az előbb említett utcán van egy zöldséges, ahol már többször vettünk (szeptemberben) gyümölcsöt, leginkább szőlőt :igen: , olcsóbban, mint a szigeten.

Re: Általános 2014 máj. 23 11:46 #14277

Sziasztok!Van itt valaki aki Június 6.-án megy apollon travellel Thassosra?

Re: Általános 2014 máj. 23 11:06 #14276

Kaptam egy ötletet, miszerint Prinosból, komppal átmenjünk Kavalába 1 napra. Várom az ötleteket, tanácsotokat, hogy mit érdemes megnézni. Van már néhány ötletem, de ne fogjátok magatokat vissza!!!!!!! (Csak olyan látnivalókat mondjatok, ami gyalogosan elérhető, mert az autót Prinosban hagynánk.)

Mi 2007-ben még szárnyashajóval mentünk át.
Igazából a kikötő környékét sétáltuk be és felmentünk a várba.
Beszámoló: www.thasos.hu/index.php/elmenybeszamolo/thassos-i-elmenybeszamolok/244-balazsh-2007-es-beszamoloja - www.thasos.hu/index.php/elmenybe ... eszamoloja

Illetve mia is írt róla: www.thasos.hu/index.php/elmenybeszamolo/thassos-i-elmenybeszamolok/247-mia-2006-os-beszamoloja - www.thasos.hu/index.php/elmenybe ... eszamoloja

Re: Általános 2014 máj. 23 09:55 #14275

Kaptam egy ötletet, miszerint Prinosból, komppal átmenjünk Kavalába 1 napra. Várom az ötleteket, tanácsotokat, hogy mit érdemes megnézni. Van már néhány ötletem, de ne fogjátok magatokat vissza!!!!!!! (Csak olyan látnivalókat mondjatok, ami gyalogosan elérhető, mert az autót Prinosban hagynánk.)
:Thassos-fan:

Re: Általános 2014 máj. 22 15:35 #14273

Komp menetrend/árak (amiiket találtam a net-en) 2014-es:

Úgy látom ez az Aneth-es menetrend mintha csak május 25-ig lenne érvényben. Bár szerintem ennél ritkábban nem megy, inkább csak sűrűbben.

www.anethferries.gr/index.php/en/dromologia-en
www.anethferries.gr/index.php/en/times-en
vagy
www.thassos-ferries.gr/itineraries.php?w=6
vagy
www.go-thassos.gr/ - www.go-thassos.gr/ (baloldalt fent hajóikonra katt- ezt a linket a szomszédvárban ajánlották, de a teljesség miatt beteszem ide). Mindenki azt nézi meg, amelyiket szeretné :-)

Re: Általános 2014 máj. 20 21:49 #14268

Ma Budapesten jártam, mert potyautasként vittek autóval. Örültem ennek a napos időnek, és annak a pár órának amit a fővárosban töltöttem. Végre eljutottam Kossuth térre mielőtt a turisták megszállják. Nem mondom lehet gyalogolni, elég nagy. Szerencsém volt, láthattam az őrségváltási ceremóniát. Nekem túlzott a koreográfia, de a zenei kísérettel meghatott. Az igaz, hogy fák nélkül kopasz a tér, /a nagy virágágyások még nem az igaziak, majd fejlődnek/ de szerintem igy jobban látható a parlament épületének teljes szépsége. Megnéztem még a 4.-es metro 2 állomását, tágas minden tekintetben, modern. Szívem csücske a kis földalatti maradt. :D

Re: Általános 2014 máj. 20 14:25 #14267

Ooops, nem tudom, hogy került az írásom ebbe a topikba. :oops: Tegyétek már a helyére, léci! :wink:

Helyretettem. :)

Re: Általános 2014 máj. 20 14:16 #14266

Köszönök minden köszöntést, így utólag. :D

Idén először esik meg velünk, hogy odavágyom, ahol tavaly voltunk. Illetve ez nem igaz szó szerint, mert mindenhová visszavágyom. De ide azonnal. :D Kréta sajnos tolódik, de hát majd egyszer meglesz az is.
Így szállásilag a tavalyi helyek lesznek, de a látnivalók azok, a kimaradtak hosszú sora. A térkép nem mutatja akkorának a déli csücsköket, mint amennyi látnivalót rejteget.

A kulturális és régészeti látnivalók terén én fordítva működöm. Persze megnézem, hogy mi, mikor, hol, előzetesen, de nem mélyülök bele. Én inkább az a fajta vagyok, aki ha már látott valamit, és lenyűgözőnek, érdekesnek találtatott, utólag olvasok mélyebben utána. És az ilyen infó, meg is marad a fejemben. Ellentétben, egy esetleg ott a helyszínen látott, vagy hallottal.

Ooops, nem tudom, hogy került az írásom ebbe a topikba. :oops: Tegyétek már a helyére, léci! :wink:

Re: Általános 2014 máj. 19 08:29 #14264

Előző pár hozzászólás története a következő:
Szombaton este módosítottam az autós leírást, és belenéztem még pár leírásba, hogy aktualizáljam. Ekkor tűnt fel, hogy a sziget történelmét milyen kevesen olvassák, és ezt tettem szóvá e-mail-ben Áginak és pamagnak.
Erre reagált mindenki felé Ági.

Én csodálkozom. Lehet, hogy nem kellene a statisztikákat néznem.... :)

Re: Általános 2014 máj. 18 22:26 #14260

A nyolcvanas években mikor úgymond megnyíltak a lehetőségek az utazásra tömegével indultak otthonról nyaralni. Az első igazi külföldi élmények akkor még nem is annyira a tengerpartra voltak, hanem mohó étvággyal az emberekre, a tájra, az építészetre, a konyhaművészetre, a régészetre. Én lehettem oly szerencsés, hogy ezzel az időszakkal kezdtem az idegenvezetősködést. Az első 10 év bámulatos volt. Talán ennyi év kellett hogy egy újat, egy mást megszokjunk. Bámulatos évek voltak. Habzsolták az emberek az új információkat. Akkor még kevesebb volt a könyvben kinyomtatott ilyen info, és ez is adta a hatalmas számú szervezett programokat. Aztán megszokták az emberek, hogy lehet külföldre utazni. Már nem oly nagy csoda. Most már azon lepődök meg, ha valakik mondják, hogy életükben először utaznak külföldre. Évente egy egy családnál fordul ez elő. Boldoggá tesz a velük való találkozásom.
Sőt azt is merem állítani, hogy mamár a gyerekek többsége többet jár külföldre nyaralni, mint odahaza.
Így az otthoni tájaink és büszkeségeink vesznek inkább feledésbe.

Tehát ez is egy ok lehet, hogy kevesebben olvassák az ilyen történelmi tartalmú anyagokat.
Gyanítom azt is, és van erre visszajelzése nálam, hogy annyi anyag van fent, hogy azt sem tudják a vendégek, hogy melyiket olvassák. Viszont itt magyar nyelvű könyvben keresik, és a parton napozgatva olvassák, de a könyvet.
Tehát ezeket egybe vetve jó az arány! :D

Re: Általános 2014 máj. 18 18:06 #14258

Még az előzőekhez:

Ez megint az utazó kontra nyaraló felállás.

Az utazó nem konkrét testi pihenésre gondol, amikor kikapcsolódást keres. Hanem másféle élethelyzetre vágyik, mint otthon a hétköznapokban, az agya másféle problémák megoldására áhítozik. Az utazó arra kíváncsi, hogy amerre megy, azon a tájon milyen emberek élnek és mi érdekes látható. És legszívesebben az út minden méterén megállna bámészkodni. Az út során meg a gyerekének minden fűszálról meg minden kavicsról elmeséli, az ott miért érdekes.

A nyaraló úgymond pihenni megy. Ami alatt azt érti, hogy az útikönyvek/utazási irodák/tévéműsorok által bemutatott, sokturistás helyre utazik, ahol állandóan jó az idő, csak napozni, fürdeni, meg enni-inni kell, meg szuvenírt vásárolni... És elmondhatja, hogy volt itt meg ott. görögbe .. :( Az odajutás útvonala egyáltalán nem érdekli, legszívesebben varázspálcával suhintana, hogy egy szempillantás alatt ott legyen a napernyő alatt.

Ezek persze sarkított megfogalmazások.
Szerencsére a széles derékhad ötvözni tudja a kétféle hozzáállást.

De amúgy ha megnézzük, kik hol fordulnak elő, azt látjuk, hogy a pénz meg az intelligencia között az égvilágon semmi összefüggés nincs, sem egyenes, sem fordított arányt nem lehet megállapítani.

Az jó, hogy az internettel bővebbé tágult a világ, mint ahogy a nyomtatott források alapján megismerhető. Egy útikönyv terjedelme nem engedi meg, hogy minden helyiérdekű érdekességet megemlítsenek benne. Az internet rendszere viszont sok-sok alfejezetet tud mutatni, ahol az adott hely jellegzetességeit bővebben lehet leírni.
És sokkal több útleíráshoz és élménybeszámolóhoz lehet hozzájutni így, olyanokhoz is, amik precíz adatokat közölnek, meg olyanokhoz is, amik sajátos szempontból láttatnak egy-egy helyet.

Re: Általános 2014 máj. 18 15:56 #14257

Ez van raktáron, ezért már fizetni nem kell. Napi 3 filmet benyomnak. Mind 1950-1980 közötti évekből.
Vannak kik szerint a szemétdobozból kerítették azokat elő.
Én úgy vélekedem igazgyöngyök

Ági nagyon egyetértek Veled. Bizony ezek a régi filmek mutatják meg a valódi Görögországot, és nem a turistáknak készűlt nagyon sok müanyag. Meg van ez oldva rendesen, a teremtő által. A fiatalabbját kevésbé vonza, a tapasztaltabbnak meg ez a jutalma. Imádom az olyan helyeket mint Potámia falú. Imádkozom, hogy ez évben is mehessek ott a templomba.
Nekem élmény amikor látom, hogy az idős pap, és a kántor mellett ott a fiatal utánpótlás. Ugy tudom, hogy a szöveget énekelve mondják, ezért mindig mosolygok magamban, amikor az idős kántor a mise elején úgy énekel, hogy közben körbe- körbe tekinget :)

Sokszor arra gondolok, hogy előző életemben görög lehettem. Mindig felkapom a fejemet, ha valami görög utalást hallok. Mint kiderült, a nőnap is görög eredetű. Flavius Josephus A zsidó háború' c. remekművéből tudtam meg, hogy egyedül Evia /Euboia/szigete az, amely mindig görög fenhatóság alatt állt. Szerettem volna oda eljutni, de sajnos társas utat nem, vagy alig inditanak. Azért még volna hely amit nagyon megnéznék, ha lenne rá anyagi lehetőségem, például Spárta. Annak történelme is szenzációs :wink: Az már csak hab a tortán, 2400 év után történt a békekötés Athén és Spárta között: :D Azt hiszem én inkább a történelemi eseményekhez vonzódom, mint az épületekhez, azokhoz nem is tudok hozzászólni :?

Re: Általános 2014 máj. 18 14:41 #14256

Mi kizárólag az itteni leirások alapján fedeztük fel a szigetet (és persze Ági segitett még odakint), nálam volt nyomtatva/kijegyzetelve, ez alapján indultunk el kulturális utunkra. :) Sokunknak fontos, hogy egy helyet úgy tudjunk meglátogatni, hogy ismerjük a történelmi, kulturális és földrajzi hátterét. Hál'Istennek.
Az pedig, hogy itt mennyi az olvasottság, eléggé relativ, hiszen nekem pl. sok ismerősöm olvasta el az itt leirtak nyomtatott verzióját, így ők hiába nem kattintottak ide, de látták. :)

Re: Általános 2014 máj. 18 13:02 #14255

Amikor először voltunk Thassoson az István felvitte a szobánkba, a pihenőben talált történelmi ismertetőt és bőszen körmölte, mondtam neki itthon a gépen el olvashatja de ő csak irta,írta. Nagyon részletes,értékes összefoglaló, kedvet kap az ember hogy újra és újra visszatérjen a szigetre megkeresni a múlt emlékeit., akár az ember alkotta akár a természet.

Re: Általános 2014 máj. 18 11:25 #14254

Aha... most leellenőriztem...
A Látnivalók a szigeten c. leírásban be van linkelve a régészeti témájú másik, külön cikk. Arra gondoltam, hogy ha ott megnyitják, akkor nem számolja a számláló... de most célzottan megnéztem, és számlálja... azzal együtt alig több mint ezer megnyitás... (nem annyi érdeklődő, mert akit érdekel, az többször is megnyitja...)

Thassos a közvéleményben nem kulturális látnivalóként szerepel, hanem kifejezetten nyaralóhelyként. Az egész napos tengerparton punnyadás mellett/alatt kit érdekel a 40 fokban a kultúrának az a része, ami a régmúltra vonatkozik? Nagyon sokan vannak, akiket kiráz a hideg a régmúlt emlegetésétől és csak egy halom ócska öreg kőnek látnak bármiféle romot, ami pedig valaha nagy szerepet játszott a történelemben...

Oldalmegjelenítési idő: 0.128 másodperc