Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2010 jan. 19 11:36 #4703

Athanasios panigirije 2.
Miután az uzós üveg ürülni kezdett, és láttam újabb üvegért indul a gazda, anyósommal összenéztünk. Ő kérdezte, behozom az autóból a váltos cipőt? Sutyorogva kérderdeztem hisz abban, hogy másnap eltudunk távozni az embereinkkel? Felém válaszolva fejét vakargatva a papába karolt, mondván gyere induljunk, mert a gyerekeknek holnap dolga van. Az utcán még unszoltak bennünket. A falu főterén a zenekar már behangolt, és már megindult a tánc. Apósom és Pános arra kacsingattak, de mi győztünk. Az autóba hogy hangulatunk maradjon, bekapcsoltam egy kis népi zenét. Vidám éneklés kiséretébe csurogtunk le a hazafelé vezető útra.
Hát így lesz ebből három hét. Hétfőn nem volt iskola sem a gyerekeknek. Kedden a nép átvonul Theologosba egy reggeli liturgiára, majd délelőttre átérnek a Mihály arkangyal kolostorhoz, ahol vizkereszt napját tartják. Délután újból kezdődik a kastrói mulatság a kávézónál, a főtéren, és a házaknál. Zárt közösségi mulatság.
A vasárnapi, hétfői Athanasios ünnepség ill. a keddi Jézus keresztelése a valós ünnepnap. A többi az előkészület és a tél üres, munkanélküli napok feltöltése. Meg úgy vannak vele, hamár belakták a lakást, akkor élvezkedjenek is egy kicsit otthonoságában. Tehát ráhúznak még egy hetet a közösségi összejövetelek miatt.
A liturgia idején belehallgatoztam a társaságok beszélgetéseibe. Felidéződtek régi képek. Mondván:
Emlékszel cimbora, mikor mi legények voltunk még szamárt kisérve jöttünk, a dédike az ölében a kis Jannissal a szamárháton. A történet folytatásaként a régi filmek hangulata idéződött fel bennem. Szegény, de boldog élet lehetet akkor. Nagy tisztelettel az idősekre.
A most jelenlevők közül jól kitűnt az öltözékbeli különbségből, kimaradt helyi állattartó és kik azok akik már Athénban vagy egyéb nagy városok modern életét életéből csöppentek ide vissza. Jól eső látvány volt, hogy mindenki mindenkivel beszélgetett, nevetgéltek, könnyezve ölelkeztek. A gyermekektől egy kicsit tartottam. Néhány kihasználva, hogy a felnőttek egymás társaságával vannak elfoglalva, az ünnepi hangulat fokozására szolgáló légpuskákat, karabélyait mutogatták egymásnak. Valószínű, hogy maguk csenték el a fegyvereket.
Hazaérve az egyik szomszédasszony aggódva jött hozzánk. Kérdezte nagy hó volt fennt? A gyerekeknek már haza kellett volna jönniük... Mi Katerinát megnyugtattuk, hogy a gyerekek nem a hóakadály miatt, hanem az esetleges ködös látás miatt nem lesznek egy- két napig itthon várhatók. De ne aggodjon, felőttek a gyermekek és tudnak magukra vigyázni, és abból a társaságból illetlenség idő előtt ok nélkül távozni.
Ha a hót említettem, akkor mondom azt is, hol volt a hó. Ha emlékeztek, ahogy Kastróból ráláttunk visszafelé az Ypszáriócsúcsára és a Tv tornyos hegyre. Az fehérlett . A közeli lankásabb hegy oldalak csak itt ott. Bár a házak előtt boglyába rakott fákon volt ráfagyott hó. De nem tudom azt honnan hozták ide.

Igy tölti hát napjait a thassosi népség. Gazdasági válság ide vagy oda, jól élnek!
Tegnap a hírek után nevetve jegyeztük meg Pánossal. Olasz, Spanyol és a görögök. A csőd szélén állnak. Mind a turizmusból él javarészt. A telét így tölti valószinű a másik két ország is. Csoda hát, hogy tönkremennek?!
Itt a gazdasági csőd az emberek társági életén csak javít!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2010 jan. 19 09:59 #4701

Athanasios panigirije 1.
Tegnap tehát Kastróban voltunk.
Hát amit ott láttam, eltátottam a szám! 11 órakkor értünk oda. előtte Limenárjába a postára szerettem volna beugrani. Minden zárva volt, a falu üres volt. Limenária Kaliva részen keresztül mentünk a hegyre. 12 km körüli volt az földesút amin felkaptattunk. emlékszem egyszer mikor személyautóval próbálkoztunk itt, egy idő után felhagytunk vele. Most szenzációs volt az út. Se por, se kátyú se nagy sziklák. Fent tudtuk meg, hogy január 14-e tehát az ónaptár szerinti elsejére készítették el a Limenárjaiak a lakók pénzéből, hogy tökéletesen járható legyen erre a két hétre. A dózerek, és az úthengerek most is az útszéln voltak leállítva felkészülve vagy a heves eső okozta útakadálynak, vagy a havazás esetére. 14.től kezdteék meg a helyiek: Potos, Limenária, Theologos, Marjes, Potámia a falu előkészítését az ünnepre. Január 17.e volt az első egyházi nap. Vasárvap estére teljesen belakták Kastró faluját. Akik felmentek már 14.én, azok dolga volt, hogy a magánházakat bemelegítsék. a környékről tüzifákat hozzanak a kandallókba. A nap végére persze minden este nagy dáridokat csapott a kis közösség. Így vasárnap estére kelve, minden ház kényéből vastagon szállt a füst, a templom kitakarítva, felvirágozva, a kecskék, birkák, kolbászok sertés karajok és a több demozson szeszesitallal elraktározva a házakban, Vasárnap este volt a nagy mise. Utána reggelig tartó tüzijáték, körtánc a temlom udvara előtti téren. Mi hétfőn délelőtt érkezve hatalmas tömeget találtunk. A faluba az autónk már nem fért be. fent a falu szájjjánál levő széles földuton parkoltunk sok más autóval együtt.
A házakban csak egy két sütéssel foglalkozó, és a buliban megfáradt legények tartozkodtak. Mindenki más a falu főterén Kostas kávézója előtt. Épp akkor jött ki a pap, mikor odaérkeztünk. Ministrás fiúk kiséretében kihozták a templom főikonját, hogy a tömeg minden tagja tiszteletét adja, áldását kérje a szenttől. Két papp tartotta a ceremoniát. A limenárjai és a sziget fő kolostorának Igumenija a Marjesi Panaguda kolostorból. A papok az áldás osztása után végig járatak kinden házat, azt is megáldani. A hívők másrésze az egyházi ebéd kiosztásánál türekedtek. Riozses bárány volt a koulouma. Ebből mindenkinek illik enni. 2000 fő biztos ott volt a faluban. Mi magunkhoz véve az áldozati ételes tálakat, vendégségbe indultunk egy olyan házhoz ahol az apósomék 30 éve nem találkoztak egymással. Most itt a liturgián látták meg egymást a tömegben. A kiskőház rozoga fatákolmány lépcsőjén az emelet lakásba lépve a látványtól elérzékenyülve léptem be. A vendégadókat nem ismertem, de a nagy ölelkezésekből és könnyes puszikból nekem is jutott. A lakás milyen volt? 5Ú5 meres lehetett. Belépésnél balra volt a kicsiny konyhapult, szembe jobról és balról egy olyan nem szabvány ágy ahol 6-6-an szűken elfértek. belépéskor jobbra szintén egy ilyen ágy. A két ágy között egy hatalmas kandaló, amin egy óriás kendros gyökér éget bevilágítva lángjának fénye az egész egyébként kis ablakos sötét helyiséget. Középen egy nagy étkezőasztal, székekkel. Úgy, hogy az ágyról is az asztalhoz tudjunk ülni. Táncolni tehát csak az ágyakon lehetett volna, vagy az asztalon. Látszott, csak hogy evésra és alvásra vannak berendezkedve. 18-20 főt tudnak itt a kandaló körül altatni és etetni. Az ágyakon a nagy méret miatt összetoldott régi szines népimintás szőttesek. Körben a hasonló faliszőnyegek. Az ágy és a fal körbebástyázva a szőttes huzatokkal bevont kispárnákkal. A falon a konyharésznél a régi tálaló szekrény. A bal ágy felett a sarokba kelet felé nézve az ikonostási ikonjai, tömjénező. A kandaló felső patkáján is egy két népi dolog. A földön, ami betonból volt, és nem igen lászódott ki, a frissen felterített színes gyapjú, vagy birka szőnyeg. Mindenhol azok a nép berendezési tárgyak, amik már csak a múzeumokban megtalálhatók. Ez a ház egy szegény ház volt a többiek között. Kisé felújított. Kiváncsi lettem volna egy modern hagyományos házra is, de lehet, hogy szivem akkor is erre szavazott volna. A vendéglátóink örömmel látták, hogy szeretettel szemlélem az otthonukat. Mondták készíthetek fotót róla. De amikor mondtam, hogy érztem, hogy ma itt ebben a faluban egyetlen idegen sem lesz, ezért még a gondolatát is kizártam a gépnek, a házigazda aki a 70-es éveit taposta, megveregette apósom hátát, hogy okos menyed van. A bemelegítő ital után a terített asztal áldozati étele mellé előkerült az ilyenkor szokásos birka és kecske belsőség serpenyőben sütve, sajt félék, a rizses spenotis pita. Édességként meg a szaragli, amit már más leírásaimból ismertek. Szabadkoztak, hogy este lesz a frissen sült birka és kolbász, maradjunk, összehúzzuk majd jobban magunkat, és mindannyian megalhatunk itt.
folytatás.....

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2010 jan. 18 05:06 #4694

Tegnap a honlapon dolgozgattam. Több szállástuladonost ebédidőben értem el, hogy a változásokrók meginterjuvoljam őket.
minden hölgy akkor ébredt. Mint megtudtam tőlük a délig alvásuk oka az év első női bulinapja volt. Reggelig mulattott a csak női társaság. A beszélgetésünk során volt aki megjegyezte, ha éjfélkor próbálsz újból dolgoztatni, térerőm újból nem lesz. Más figyelmeztetett, hogy ebéd után Kastróban lesz a buli, ott keress. Amikor valamire koncentrálok, a fülem melett elengedem a nem a témámhoz való megjegyzéseket. Hát most rosszul jártam... Kastróban Athanosios panigirije kezdődött meg. Tegnap volt a kezdő liturgia része, és a hajnalig tartó mulatság. Erre késő éjjel jöttem rá, amikor valóban eszembejutva egy fonntos szállásrészletkérdés, sikerült elárnem a keresett személyt. A telefonban a háttér zenétől alig hallottuk egymást. Barbara nevetve mondta, hát nem megigérted, hogy ti is feljöttök Kastróba. Én még akkor is félig értetlenül a munkára hivatkozva szabadkoztam, hogy bocsika, de látoid kihúzodtt az elfoglaltságom. Majd Pánost kérdeztem, mi a fenét csinálnak mindannyian Kastróban? Ő kérdezi, hanyadika van ma? A dátum után mondja, nagy buli van 2 éjszakán keresztül.
Pános én én közti párbeszédünk:
- Tudod az Athanasios templom tartja a búcsúját.
- Barbaráéknak van ott háza?
- Miért lenne?! Nincs ott elég ház? Valaki befogadja őket, meg különben sem aludni mentek.
No, még éjjel megbeszéltünk, hogy Me és Tücsök azaz Trizoni megetetése után mi is felugrunk Katróba.
Tudjátok az a fenséges szépségű, de kisértetiesen üres, számomra eddig szoorú hangulatú holt faluról van szó.
Kiváncsi vagyok, milyen amikor a helyiekkel telik meg.

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2010 jan. 18 04:48 #4693

2010. január 14.-e vagy január elseje
A faluban tegnap elött éjjel nagy ünneplések voltak. Az Ypszárió csúcsát tegnap éjfélkor tűzijátékok világították meg.
A régi időszámítás szerint az éjjel léptünk a 2010-es évbe.
Potámia falu lakóinak nagy része ezt az időszámítást használja.
Nem csak az ünnepek idejére vonatkozik e napoknak pontos betartása, hanem a kerti munkálatokban. Ha valaki elsieti a metszést, vagy valamelyik kerti növény elvetését, az egész falu lakói korholják érte
mondván: Tudod, hogy két héttel hátrébb vagyunk. Miért kapkodtál.
Ezért van az is, hogy az igazi nyári forróság nem májusban kezdődik a forró téli szelekkel, hanem júniusban.
Havazásunk sem volt még igazi. A Tv időjárás-jelentésében kezdik mondogatni, most köszönt majd egész Görögországra a tél.
Jövő héttől várhatjuk hát mi is, hogy fehér lepel borul Potámiára.
A régi naptárosok biztos mosollyal mondogatják: Lám, lám. Az idén is bennünket igazol minden körülmény!
Pánossal nevettük, hogy mi sem vágtunk pitát az előző napokban.
Ma a friss kenyérbe,- becsomagolva egy kicsiny szerencsepénzt- beledugjuk a flourit. Ebédnél ezt vágjuk majd fel.
Első szelet mindig Istené, a következő szelet azon közvetlen családi tagjainké, akik nem tudnak újév első terített asztalánál velünk enni, majd következik az asztalnál jelenlevők sora.
Ott mindig első a családfő, anya, és a gyermekek.
Lehet, hogy csak egy kis szeletke jut a kenyérből mindenkinek, de a szeretet, ami abban a kis darab pitában benne lakozik, egész évre jó létben tartja majd a családot!
Akinek a szerencsepénz esik darabul, annak meg külön szerencséje lesz az adott évben.
A szerencsepénzt elkölteni nem szabad. Annak helye mindig egy szent része a lakásnak. A görög lakásokban ez mindig az ikonosztászi. Az a sarok, ahol az egyházi ikonok és a tömjén van.

Készítsetek hát ti is ma egy szent pita kenyeret!
Boldog Új Évet kívánok tehát azoknak is, akik ez időszámítás szerint élik napjaikat!

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 okt. 14 16:12 #4236

Drága Honey!
Valóban szívmelengetően szép napok ehetnek. Azt hiszem, ilyenkor visszakaptok valamit abból az áldozatos munkából, amit egész évben beleraktatok.. Mert sajnos, biztos vagyok benne, nem mindig ilyen vidám a munkád. De ezeket a perceket, napokat senki nem veheti el tőletek. Szóval örülök, ha ilyen megható dolgokról írtok...

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 okt. 14 14:32 #4234

Októberben van az idősek napja. Nálunk az idősek otthonában ez nem csak egy nap, hanem egy hetes ünnep-sorozatot jelent.
Hétfőn kezdődött a szüreti mulatsággal. A mentálhigiénés csoport tagjai adtak jó kis műsort. A csapat egyik fele leánynak, a másik fele meg legénynek volt be-, ill. felöltözve. Énekeltek és táncoltak. Ezután a megyei szépkorúak kulturális versenyén igen szép eredményt elért lakók műsora következett. A szereplés végén volt közös nótázás, tánc-vihánc!!!!! No meg szőlő bőven. Ebéd után a szereplők végigjárták az egész intézményt úgy, ahogy voltak, szép népi ruhában és a betegágyaknál is énekeltek. Így azok is részesülhettek a vidám percekből, akik egészségi állapotuk miatt a nagyterembe eljönni nem tudtak.
Ez egész napra kitartott.

Kedden délelőtt játékos vetélkedők voltak. Nagyon jól sikerült. A délután pedig az egészséges életmód jegyében telt - már ami az étkezési szokásokat illeti. Konyhatündéreink kitettek magukért és igen sok finomsággal kedveskedtek a lakóknak: hal-minden formában és mennyiségben, zöldségek: sülve-főve és töltve, saláták és gyümölcsök.
Fú.... nagyon finomak voltak. Elhihetitek, megkóstoltam.

Ma, vagyis szerdán kollektív palacsintasütés volt. 10 kiló liszből, 40 tojásból sült a palacsinta és minden lakónak jutott bőven. Mindig nagyon várják ezt a napot (is) az idősek.

Holnap lesz az egyik legfontosabb nap. Már az ételek sora is erről árulkodik. Ebédre végre a hőn áhított birkapaprikás lesz a fő fogás. Ezen a napon vendégül látjuk a nyugdíjas munkatársainkat is ebédre. Eljönnek, beszélgetnek, szétnéznek, hogy mi változott, amióta ők nem dolgoznak itt. Sajnos egyre kevesebben jönnek el. Hogy miért , nem tudom. Jómagam 18 éve dolgozom már itt . Sok munkatársat elbúcsúztattam a nyugdíjba. Mégis néhányuk szinte sosem jön el.

Péntek a zárónap. Hatalmas műsor, amit a lakók egymásnak mutatnak be. Lesz ének és vers. Vidám mese és népdalok.

Melegítik a szívemet ezek a napok. Még akkor is, ha kint hideg van és fúj a szél. Amikor látom az arcokon, hogy szeretnek itt élni, szeretnek itt lenni.

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 szept. 05 19:14 #4034

Szia Ági!
Persze, hogy tudtuk miért sósabb a víz a medencében. :)) Már tavaly is olvastunk róla, amikor felkészültünk az utazásra.
Jó paradicsomelrakást. Tetszik a Ti módszeretek!

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 szept. 05 15:48 #4032

A víz sósabb volt a medencében, mint kint.
Irta Noriga a beszámolójában.
OKOS!!!
Talán elgondolkoztátl raja, és talán eszedbe is jutott miért?!
Hát persze! elpárolog a víz és tömény sóoldat lesz. Az ókorban ezeket a medencéket szándékosan sópárlóknak is hívták. Vagy Alikinek.
Tudjátok 3 hütőszekrényük volt. Az agyagamfora, és a mesterséges üregek vagy a barlangüreg. De legjobb volt, ha mindent val tartósítottak előtte.

Az idén rengeteg paradicsomunk lett és nem fér fagyasztóba. Nikosnál a borásznál láttam mit csinál az azz okos ember. Nagy szeletekre vágja a paradicsomot, sóba hempergeti. Sónak a nagyszemű tengeri sót használja. Először egy rácson szárítja a sózott paradicsomot, majd cérnéra fűzve még egy pár nap, majd az agyag amfor5áiba tesz. Megkostoltunk ott egy ilyet. Isteni aromája volt. Kicsit sós, de tálen a görög salátának tökéletes a sóssága is. Én is megpróbáltam. Már a 3. hatalmas kosár paradicsomot szárítom. Kiváncsi vagyok beválik-e.

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 aug. 10 18:04 #3734

Szintén Ági :
ezek ugyan nem vidám történetek, de érdekes ismertetések az ókori időszámításról

www.mult-kor.hu/cikk.php?id=25541 - www.mult-kor.hu/cikk.php?id=25541
lexikon.katolikus.hu/M/mezopot%C3%A1miai%20napt%C3%A1r.html - lexikon.katolikus.hu/M/mezopot%C ... 3%A1r.html

Ahhoz kapcsolódóan küldte Ági, hogy augusztus 15. Szűz Mária elszenderedése, a görögkeleti vallás legnagyobb ünnepe.
Az egyházi ünnepek kijelölése a keresztény vallásban csupán jelképes, hiszen a valódi dátumot a legtöbbször lehetetlen meghatározni.

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 aug. 05 21:55 #3658

Szintén Ági :

Egyszer Krétán 18 fős furcsa csoportom volt. Hersonissos legfiatalosabb, legbulisabb szállodájában laktak. Imádtam őket. De az utolsó kirándulás alkalmával, amikor már bizalmasabb viszonyban voltam az egyik feleséggel, megkérdeztem: -Nem jellemző rám, hogy érdekeljen, hogy a velem nyaralók, kirándulók milyen munkakört ill. státuszt töltenek be otthon, de most kivételt teszek. Oly furcsa az érdeklődési területetek. Mondd, honnan jöttetek? Milyen szervezettől?
A válasz: -Az országos temetkezési vállalat vezetői vagyunk... :-)
Az érettebb korosztályból való vendégeim végtelenül humorosak, és nagyon műveltek voltak. Mindennapra kitaláltak egy mókát, amivel a szállodásokat és engem is jól szórakoztattak!

Tavaly egy kis község református egyházát láttam vendégül. Ők szintén döbbenetet okoztak számomra. Felkészültem a papi reverendára. És amikor a csinos, sportos, jóképű papokat megláttam.... Egy édes vidám családdal.

(Megjegyzés : csak a katolikus papok fogadnak nőtlenséget, de hétköznap már azok se reverendában járnak, csak a gallérjuk jelzi, hogy papok. A reformátusok családot alapíthatnak. Pamag)

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 júl. 24 09:08 #3391

Szintén Ági :

A hét másik története

Szigettúra
A kolostor 14.30-16.00 óráig szieszta miatt zárva...
Mit tegyek, Limenárjában lerövidítem a sétaidőt, a kolostor előtt nem tartok idegenvezetést. Megigérem viszont vendégeimnek, hogy sietünk, a kolostort megnézzük, majd mivel Alikiben sem tarthatok nyilvános idegenvezetést, a seresi cigányvajda tavernájába beülhetünk, akár
fogyasztunk, akár nem. Ott pótlom majd be a kolostor és Aliki idegenvezetését.
Beültünk hát a tengeri szellő fújta tavernába. rendelgettünk is. Vendégeink a tengeri herkentyűktől tartózkodtak, én kirendeltem a kedvenc étkemet. Frissen fogott tintahalszeleteket,- ha karika, akkor elképzelhető, hogy fagyasztott.
Célom volt, hogy azért is megkóstoltatom velük.
Kihozták és körbekináltam.
Először kiváncsi tekintetek, majd elégedett hümmögés a csámcsogás közben.
Nem is olyan rosz... tisztára mint a malacfüle, csak nem porcos...
=-O :-! =-O
No, mikor megkérdezték Themisék, hogy elégedettek voltak-e vendégeim,
gondoltam ezt inkább nem tolmácsolom feléjük, mert legközelebb még az öbölbe se léphetünk...

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 júl. 22 08:16 #3370

Ági írta (valamiért nem tud belépni) :

Mentünk a borászhoz. Mig a többiek vásároltak a borásznál, én csámborogtam, majd megláttam kicsiny szív alakú fehércsokis szárított citromdarabos bonbonokat. Unalmamban, gondoltam, bekapok egyet.
Szerencsére nem tettem...
Gondoltam, először udvariasan megkérdezem Nikos urat, ehetek belőle? Hiába, a jó modor időnként megmenthet kínos és kellemetlen jelenettől. Kiderült, ez a kis bonbonra emlékeztető, magát etető dolog: CITROMOS OLÍVA SZAPPAN
Képzelhetitek, mi történt volna, ha Nikos háta mögött titokban beteszek
belőle vagy kettőt a pofazacskómba....
Nikos becsomagolta mindet nekem, nehogy máskor egy feledékeny pillanatban újból csábításuknak essek... :-)
:D

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 ápr. 24 08:20 #2296

Eszméletlen szép napunk volt. És esemény dús.
Kezdtük egy autójavítással. Rahoniban a főút mentén megálltam a patikában megkétrdezni hol a Panigiri. Mondták 7 km sáros hegy út, csak terepjáró megy fel, a Toyota nem alkalmas rá. Mi megbeszéltük, hogy elmegyünk a földes út kezdetéig, várunk, mik jönnek le és fel, és majd látjuk. A bevezető utat segítséggel találtuk meg. A faluból kértünk kíséretet. Ott a segítőnk 3 km-t mondott és biztatott nem lesz gondunk. Így nekivágtunk. Elhaladtunk két márványtelep mellett, márványfejtések oldalánál. Az út teljesen azonos képet ad, mint ahogy a jeepp turával megyünk a csepp kőbarlang kolostorhoz. A tegnap esős utat az előző autók bejárták, tehát csak a kaptatóval volt a gond. Én félúton mondom, hogy füstölünk. Isti, kinevetett, hogy milyen agyon aggodó vagyok. Majd később ő is kuplung szagot érzett. Felérve, kiszállva az egész motorház füstölt...Erre az atrakcióra ami ott következett csak egy magyar képes. A hűtővíz tartály és a hűtű közötti cső tört el. Valami mérőeszköz végződését levágtuk, összedugtuk a tört résszel, megragasztottuk. 10 perc alatt tökéletes lett az autó. Pános már arra ért fel, hogy táncolunk. Állt és bámult...Ott megnéztük a templomot, roptuk egy kicsit a banda által szolgát ritmusra, vettünk a kisorsolandó kis kecskére sors jegyet, majd tovább mentünk Kazavitibe mert ott is Panigiri volt. Ez után az ásatás területére mentünk piknikezni. Fantasztikus képeket csináltunk. Nem szeretném öszecsapni. Hétfőtől írom majd le a képeket hozzáadva. Most indulnunk kell ide a faluba a Zonto Pigi panirire. Itt ide kell érni még a liturgiára.
Hiszem, hogy e beszámolokkal kedvet csinálok azoknak, akik az igazi görög hangulatot szeretnék egyszer átélni. Tudatosan teszem, mert a nyári tengerpartos nyaralás is csodás, de a Húsvéti szakasz talán a legszebb!

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 ápr. 23 22:00 #2295

Ági!

Nem lehetnék inkább én (mi) is ott az iskola helyett?
Jobb lenne mint ZH-kat írni. :(

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 ápr. 23 13:59 #2294

Nem, ebben a fórumban van.
:igen:

Akkor tényleg bocsánat! Csak azért bátorkodtam azt gondolni, mert azt is ugyanazok olvassák, mint ezt a topikot. Feltételeztem, hogy ott se nagyon tudják (tudjuk) a választ. :oops: :lol:

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 ápr. 23 08:27 #2293

..........................................
................................
Bocsi Pamag, de véletlenül nem az autóval Görögországba topikra gondoltál?

Nem, ebben a fórumban van.
:igen:

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 ápr. 23 07:27 #2292

23.04.2009. Csütörtök
Nagy napra virradtunk!
Isten értesse a Gyurcikat!!!
Itt a foci pálya melletti Ágios Jorgosnál mulat majd a nép. A tegnapi zimankonk esőfelhőjét elsodorta keletre a szél. Dél nyugatról kezd javulni az idő. És készítem a reggelinek szánt fetás tojásrántottánk, főzőm a héjába főtt krumplit. Ill. elővettem a fagyasztóba a napokba tett Xanti füstös kricsmijáből származó török szuzukákit, vagy ahogy ti ismeritek: KEBAB.
A mai program: Megyünk nyugatra, hogy egy kis napot fogjunk ki, meg hogy ne gumicsizmás legyen a viseletünk.( Az eső miatt a vörös homok ragad és kimoshatatlan a ruhánkból és a cipőből.) Ágios Georgos faluja Rahoniban. Ez a fő. PANIGIRI. Várhatólag nagyon nevezetes. Mivel ott nem tudom milyen lesz az étrend, ill. még nem leszünk éhesek, ezért egy kis flekkenezést is tervezünk. Lehet, hogy még ott a panagirin. Ez teljesen természetes, hogy a hivatalos flekkenezők mellé felállítjuk a magunkét. Mint ahogy az is természetes, hogy ha tavernában az étkezés befejezése után a maradékot becsomagoltatjuk. Majd kikötünk egy bárba. Ott elővesszük a madárláttánkat és a bárban rendelt ital mellé elővesszük az ételcsomagunkat és jóízűen , esetleg másokat is körbekinálva elfogyasztjuk azt. Ha a kínáláshoz evőeszköz és tányér kell, nem röstelünk a bárból kérni a vendégtálhoz. Tegyétek ti is. Ez általánosan elfogadott szokás!
No tehát az Ágios Jorgosi panirigi után a Skála Marjesi Kefalas parti túránkat fogjuk megtenni.
Á... Nagyszerű. Míg végeztzem az írással száz ágra kisütőtt a nap. Tehát készülődhetünk. Citromos, origános, borsos, vöröshagymás krumplisaláta. Fokhagymás, ecetes, újhagymás fejessaláta és a török szuzukáki, valamint a fagyasztóből elővarázsolt húsvéti laganá kenyér a flekkenezőre, és itóka, egy rács az úticsomag. Egyszerű szabadidőruha, olyan cipő, ami lapos és nem csúszik a talpa az öltözet. estére egy újatlan vékony kis kabát. Tehát szezon elő és utónál a réteges öltözködés a fobtos. Napközben lehet, hogy 30 fok meleg lesz, de szeles helyen ill estére kell a meleg öltözet.
Holnap újból az kis naplóm felétek. Minden jót nektek is!

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 ápr. 23 07:07 #2291

22.04.2009. Szerda.
Itt Potámia falujában meg a sziget egyéb helységeiben helységek Mihály Arkangyal kápolnáiban volt Panigiri. Mivel a fő ünnepséget ugye a nagy kolostor illeti meg, e helyeken egy napos csúszással vannak, ill. kisebb ünneplést engedhetnek meg maguknak. Itt a falunkban a temetői kápolna(Topsis Super Markettel szembeni) volt. A kolostorok által ismert harangjátékkal kezdődött reggel 8 óra felé. Ott a liturgiát megtartotta Babla papunk. Majd a falu főterén elhelyezett mikrofonból hallottam:főpróba... Aztán a zene még elkezdődött, de az ünnepség befulladt a főtéri kávézházajkba és tavernákba. Csak a főtér mikrofonjából voltak hallhatók a vidám potámia népi énekek. A táncmulatság bemutatója elmaradt. Hétfőn még finom meleg volt az időjárás. Kedd viradóra vihar, hideg északi szél és eső, eső, eső. Ez elrontotta a szabadtéri bemutatót. Aki persze mulatni szeretett volna, azok hajnalig rophatták a tavernákba!
Én tegnap reggelre vártam családomat. Este 7 órakkor indultak Pestről, görög idő szeint reggel 7 kor hagyták el a görög határt, a10.30 as kompnál akadtak el. Éreztem, hogy már itt kellene lenniük. Mikor rájuk telefonáltam, hogy hol a csudába vagytok, a válasz az volt, hogy olyan sor áll, hogy még nem látjuk a pénztárt. Pánosszal teljes volt a döbbenetünk. Egy kicsit nyomozni kezdtünk. Két dolog volt az ok. A szél miatt már a 9.30-as hajó nem közklekedett, ill. a tesomék bénáztak és a jegypénztár felőli sorba soroltak be. EZ TÉVES!!! Mi a melyiek rutinosan középre sorolunk be. A a bal szélen a balekok, középen a jártasok, jobb szélen pedig a káváházas, tavernások hagyják parkolni az autójukat. Az lehet, hogy középről haladás közben visszaváltunk a bal sávba, de a leggyorsabban haladó sor a hajóra szálláshoz a közép. És egy praktikus tanács. Ha már ott vagytok és hosszú a sor. Beálltok a sorba ahoghy tudtok. Lehetőleg középre. egy valaki kiszáll. Előre megy megveszi a jegyeket, megnézi mikor indul a hajó. És ha látjam, hogy fél óránál később, ill. hogy nincs még bent hajó, akkor megvéve a jegyet, ott maradva középen parkolva, lezárja az autót és a hajóbeérkezési hely körül sétál, vagy beül egy kávézóba. Mind addig bátran teheti, míg a hajó beérkezést meg nem látja. Akkor is csak a vezetőnek kell beszállni autójába, neki kell csak a sorba állást kivárni. A többiek nyugodtan ejtőzhetnek az indulás előtti 10'-ig a kávézókba. Tegyétek ti is ezt ilyen kényelmesen. Más különben őrjítő lehet a várakozás!
Ha véletlenül kijárási tilalmat fogtok ki?
6.00, 10.00, 12,00 14.00, 16.00, 18.00 óra. Ekkor kapják a hajósok az útvonal engedélyre szóló jelentést a kikötő parancsnokságoktól. Tehát a hajók csak ez időpontok után indulhatnak. Ekkor függetlenítve az eredeti menetrendtől. A mi esetünkben a déli engedett szabad utat. Hivatalosan 12.30 kor lett volna a következő járat. De csak 13.00 kor indult az első hajó, mert 7-8 bofor között volt a déli jelentés, tehát egy kicsit várniuk kellett a szél eséssel. Így a feles még nem indulhatott, de óra egészkor extra útvoalként indult. Tehát Évámék déltől készenlétben voltak az autóba.
Ha, este 6 órakkor még nem kapott volna kijárási engedélyt, az esetben az nap már nem tudtak volna eljönni. Pedig az utolsó hajó 21.30 kor lenne Keramotiból. Este 6 óra után, ha veszélyes a tenger, akkor valószinűleg az esti dagály,- ami valójában jelentéktelen a földközi tengeren- mégis okozhatja, hogy a tenger nem megnyugvó megy át, hanem marad a hullám ill. a dagadás veszély, ami erősen dobja a hajókat.

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 ápr. 23 06:17 #2290

Próza: vajon belekötnek útközben, ha céges reklám van a kocsin? Nem veszik emiatt furgonnak?
Üdv. szekalmi

Autóval Thassosra topik !
Meghatalmazás biztos kell, a többiről fogalmam sincs....
:szivárványos:

Bocsi Pamag, de véletlenül nem az autóval Görögországba topikra gondoltál?

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 ápr. 22 21:55 #2289

Theologosból le a kolostorba és vissza???
Jó kis zarándokút! :Sirvaröhög:

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 ápr. 22 18:29 #2288

Próza: vajon belekötnek útközben, ha céges reklám van a kocsin? Nem veszik emiatt furgonnak?
Üdv. szekalmi

Autóval Thassosra topik !
Meghatalmazás biztos kell, a többiről fogalmam sincs....
:szivárványos:

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 ápr. 22 16:46 #2287

Szia Ági!
Meglásd, csak utikönyv lesz a vége. Ilyen szeretettel írni Thasszoszról, és ilyen kuriózumokat... Nehogy már nem legyen könyv belőle. Én legalábbis nagyon szívesen venném a kezembe. És mivel nem vagyok irigy, úgy lenne a szép, ha sokan olvashatnák. Ráadásul Thasszoszról tudtommal még nem jelent meg magyar nyelven könyv. És a fotóid is sírnak a könyv után... Szóval ideje elgondolkodni a dolgon.
Üdv. szekalmi

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 ápr. 22 12:09 #2286

Ági!

Nagyon-nagyon-nagyon szépen köszönjük a helyszíni tudósítást!
Tényleg olyan, mintha mi is ott lennénk a helyszínen.

:ördögűző: :vigyor: :vigyor: :vigyor:

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 ápr. 21 08:35 #2283

A tegnapi nappal adós vagyok. Most tértem magamhoz a fáradtságtól.
Húsvét hétfőjén aki tud Theologosba megy. Ott abban az öreg templomban van a hívők találkozója, ami szinte csak ezen a napon nyitja ki kapuját. Metohi templomáról van szó. emlékeztek hol parkolunk le amikor a vízesést keressük fel? Ott, a parkoló alatti 1000 éves templomról van szó. Délután 2 kor tartottak egy kis misét, majd magunkhoz vettük a Mihály Arkangyal kolostorból erre az időszakra idehozott egy ikonját, majd megindultunk gyalogosan egy hegyi földes ösvényen a Mihály Arkangyal kolostorhoz. A menet elején tudjátok a a ministrás gyerekek a tömjénezővel és az ikonnal. Hátul a pap a tömjénezővel, majd a gyalogló hívők. Három és fél óra volt a kemény hegyi túra. Délután 6 órára értünk a kolostorhoz. A liturgia ott az apácák összehívásával kezdődött. Emlékeztek arra a különleges ceremóniára.
Az ikon ma estéig ott maradt, majd este visszaviszik autóval az apácanők a Metoxi templomba. Ott, hogy meddig marad, ez nem volt számomra teljesen világos. Csak az, hogy egy rövididő múltán újból visszakerül a Mihály arkangyal kolostorba.
Mi ennek a ceremóniának a története csak röviden.
Kb ezer éve Luká szerzetes ott, a Metoxi templom területén remetéskedett. Akkor Theologos faluja csak megalakulóban volt. Amikor nagyon benépesedett a falu, nem feleltek meg körülményei a remetéskedéshez, és akkor költözött át a mai kolostor területére. Az ikon eredeti helye, tehát Metoxiban volt. Ágios Lukász életéhez fűződik tehát Theologos eredete és a kolostor eredete is. Mivel Metoxi temploma már csak ünnepnapokon működik,félve az ikon megsérülésétől a Kolostorban őrzik ezt az ősrégi ikont. És Húsvét másnapján e ceremóniával emlékeznek meg a kolostor alapításról. Egy pár éve még hatalmas panigiriket is tartottak a kolostornál. Annak megszűnésének okát nem tudom. Ma már csak a körmenet résztvevőinek megvendégelését vállalják fel az apácák...
Ma pihenőt tartok.
Vannak, akik még bírják szusszal az ünnepi menetet. Ők egy kis panigirin vesznek részt részt az ősi Potámiába vezető úton levő Ágios Rafail hegyi kis kápolnájánál.

Re: Anekdoták, vidám, kedves történetek 2009 ápr. 19 06:41 #2266

http://xn--nxaglql2a.tk/video/q3rNptj5jOw/pws-na-diakosmisete-ta-pasxalina-auga.html - http://xn--nxaglql2a.tk/video/q3rNptj5j ... -auga.html
Itt legelőször a tojás festést kell megnéznetek. Ezek után előugrik egy kis filmkockákból látható filmsorozat, ami az egész görög ortodox hagyományt bemutatja.
Részletes képeket a You Tube alsó képecskéire rákattintva láthattok.

Tegnap este megint egy megható esténk volt.
Késő délutánra a keresztszülők eljuttatták kereszteltjeihez az új cipőt és a feldíszített Húsvéti gyertyát, azaz a lambádát. (Ameddig él a keresztszülő, ezt a szokását a keresztgyerek felé megtartja. Apósom már jóval a nyugdíjas éveit éli, a kis cipőt felváltotta más ajándék, de a gyertya amit a feltámadás ünnepére visz apósom, az az amit a Noná küld. Nem postán, mert az ilyenkor nem dolgozik. Atheni ismerősökkel jön meg a húsvéti ajándék.)
Az ünnepi asztal előkészületei este 8-ra készen lettek és az ünneplők megint megindultak a templomba. Hosszú liturgia vette sorát. Ide a falunk templomába kb 22.00 órára érkezett meg az ágios fos, azaz a szentfény. A templom hosszú harangjátékával és petárda sorozattal köszöntöttük. Éjfélkor a pap a liturgiát a templom udvaron folytatja. Pontban éjfélkor kialszanak az egész ortodox világban a fények. A pap bekiálltja a köszöntést és átadja felénk a gyertyalángot. Ekkor kezdődik meg a köszöntés. Ismerős ismeretlen mindenki boldog Húsvétot ill, Krisztus feltámadását köszönti. A köszöntés egy vidán pillanata, amikor elkezdődik a tojások koccintása. Az otthonról hozott piros tojásokkal versenyt indítunk kinek a legkeményebb a tojása. E pillanatban a templom udvar melletti üres telken kezdetét veszi a háborus hangjáték. Felcsattannak a tűzijátékok, rakéták, sorozat lövő fegyverek, kalasnyikovok. Egy ideig vidáman nézzük a hivők magán tűzi bemutatóját, majd a gyertyával a kezünkbe a vendégváró házhoz megyünk. A vendégvárók általában az idős szülők. A falunk lakóinak száma kb 2000 fő. Ezen az estén legalább 4000. A házaknál a házigazda egy húsvéti köszöntőt mond, körbekíválja a festett tojásait, hogy egy újabb tojás koccintást játszunk végig.
Az éjféli ünnepi asztal terítékére a bárány és kecske belsőségek sütve, levesnek és főételnek elkészítve van. Ehhez jönnek a saláták és a frissen házilag elkészített túrók, sajtok joghurtok. A tv-ben éjfélre vége az ókort és az istenes filmek bemutatásának. Hajnali egy órától reggelig tartó zenés -táncos program nézése mellett folyik a vacsora. Ott ahol nagyobb társaság gyűlik össze, ott már éjfélkor megkezdődik a bárány és a kecskesütés. Fontos, hogy vasárnap délre elkészüljön.
Mi, ma 10 órára megyünk Panagiába a liturgiára. a liturgia vége a Judás égetése lesz. Ezt követi a déli családi ebéd, majd a baráti, rokon házak, ünnepi asztalok végigjárása.
A legkülönlegesebb feltámadási ünnepi hagyományok vannak: Kréta, Hios, Korfu. De mint írtam az egész ország területén ünnepelnek e napokban. A következő linkből inkább azon olvasóim felé küldöm, akik értenek görögül. Tájegységenként a hagyományokat írja le. Megértitek, hogy ennek fordítására most nem kerítettem sort.
www.google.gr/search?q=Pashalina+ethima&hl=el&start=0&sa=N&filter=0 - www.google.gr/search?q=Pashalina ... N&filter=0

Akik pedig Tv-ből szeretnének e napról hangulatot, érdemes rákattintaniuk
wwitv.com/portal.htm - wwitv.com/portal.htm
Itt kikeresed a Greece 48, majd az Alter ill az ANT1 csatornát. Talán ezek a kereskedelmi adók vannak, ahol sok élő közvetítés létezik. A fő hírek magyar idő szerint 7 órakkor kezdődnek. Biztos, hogy országos húsvéti élőközvetítés lesz a főtémája.

Oldalmegjelenítési idő: 0.142 másodperc